Anca T

Lillian Bassman și Photoshop-ul la 94 de ani

In Uncategorized on March 13, 2012 at 2:34 pm

Într-o zi am găsit o fotografie făcută de Lillian Bassman prin anii 50. Mi-a plăcut, am căutat și mai multe. Am observat că majoritatea abundau în feminitate și senzualitate mascată de umbre. M-au fascinat și am încercat să aflu mai multe despre fotograf.

Fiica unor evrei, imigranţi ruşi, şi-a “devoalat” talentul sub îndrumarea celebrului Alexey Brodovitch, la un curs de design. Pe viitorul soţ, Paul Himmel, l-a cunoscut când ea avea şase ani, el era băiatul familiei unde mama ei făcea curăţenie. La 15 ani s-au mutat împreună şi au rămas un cuplu de fotografi celebri 77 de ani, până când el a murit.
În anii 40 a lucrat ca designer grafic, iar mai apoi, la sugestia amicului Richard Avedon, şi-a început cariera de fotograf. A fost director de creaţie la revista Harper’s Bazaar şi mai târziu şi-a folosit inspiraţia pentru a se exprima prin fotografii. Feminitatea este subiectul tuturor fotografiilor sale, contrastele sunt nelipsite, iar fotomodelul preferat este Barbara Mullen.
În jurul anilor 70 s-a retras, distrugând albume întregi de fotografii. Două decenii mai târziu, cateva dintre ele au fost găsite de pictoriţa căreia Lillian îi închiriase un apartament.Anii 90 le dădeau o nouă interpretare.

Lillian Bassman a lucrat până în la finalul vieții sale – a murit la 95 de ani, pe 13 februarie 2010.  Își edita imaginile în Photoshop și folosea Facebook-ul.

Iată ultimul interviu cu ”doamna fotografiei de modă” realizat de Harper s Bazaar:

The late photographer speaks about her career

Surse foto: http://www.coolhunting.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: