Anca T

Jan Saudek și senzualitatea scandaloasă

In Uncategorized on March 17, 2012 at 6:48 pm

Jan Saudek este tipul de artist la ale cărui fotografii te uiți cu mâinile la ochi, însă cu degetele răsfirate. Unele persoane mai conservatoare îl acuză de vulgaritate, excentricii îl adoră. În ciuda oricăror critici, el își continuă stilul care l-a consacrat. Lucrările lui sunt un joc estetic excentric între apocaliptic, senzualitate și culori.

Nu îi putem ignora nici povestea interesantă de viață atunci când îi admirăm lucrările: născuți în 1935 la Praga, el și fratele său geamăn au scăpat din lagărul nazist, supraviețuindu-i chiar doctorului Mengele. Jan a fost inspirat de alți oameni celebri și începe să își pună treptat amprenta în arta cehă. Mai întâi în pictură, apoi în fotografie, surprinde corpul uman într-un mod curajos pentru societatea în care trăia.

Este pasionat de nuduri, pe care le retușează cu pensula, adăugând acuarelă în culori tari peste sepia. În general, în fotografiile sale există unul sau două personaje în fața unui perete gol, accentul căzând asupra trupurilor care ne duc cu gândul la lucrările lui Michelangelo. Imaginile nu aduc însă a scenă biblică tocmai din cauza explicitului lor. O analiză superfluă ar descrie imaginile în modul următor: bărbați cu priviri agresive, femei uneori supraponderale cu piele în totalitate neacoperită, copii sau adolescenți în ipostaze erotice sau bătrâni sărutându-se.  Aceste tehnici și viziuni originale îl recomandă ca cel mai cunoscut fotograf ceh și unul dintre mințile care s-au jucat cel mai ușor cu nudul.

Dacă vreți să citiți mai multe despre Jan Saudek și ce controverse a creat, dar și alte povești asemănătoare, vă trimit-din nou-la articolul Horrorgrafie pe care l-am citit în Cockaigne, o revistă delicioasă.

Sursa foto: http://www.kafe.cz

rosadelphino.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: